Jacques Chirac, dört bakan ve kalabalık bir iş adamı ordusu ile Suudi Arabistan'a çıkarma yaptı. Suud Şura Meclisi'ne hitap ederek, bu mecliste konuşan ilk yabancı devlet adamı oldu. Suudi Arabistan'ın temellerinin atıldığı tarihi Dir'ıyye bölgesini gezdi ve eline kılıç alarak Suudlu yetkililerle gayet mutlu bir şekilde Suud'un geleneksel oyununu oynadı.
Fransa Cumhurbaşkanı Riyad'da ne arıyor?.
Bu soruya cevap vermeden önce Suudi Arabistan'ın ekonomik durumuna bir göz atmakta yarar var:
2005 gelirleri, 73.3 milyar dolarlık artışla 148 milyar dolara ulaştı ve bütçe 57 milyar dolar fazla verdi.
2006 bütçesi ise, 89.3 milyar dolar olarak açıklandı. 2006 gelirlerinin 104 milyar dolara ulaşacağı ve bütçenin yıl sonunda 14.7 milyar dolar fazla vereceği tahmin ediliyor.
Petrolün variline zam geldikçe Suudi Arabistan hazinesi dolup taşıyor. İran'la yaşanan kriz nedeniyle petrol fiyatlarının daha da artacağı göz önünde bulundurulursa, bütçe fazlasının çok daha büyük rakamlara ulaşacağını tahmin etmek için ekonomi uzmanı olmaya gerek yok…
İşte Suudi Arabistan'daki bu fazla para Fransızların iştahını kabarttı ve Chirac, ülkesi adına bu pastadan olabildiğince büyük bir pay koparmak istiyor.
Riyad hükümeti, bütçe fazlasının bir bölümünü büyük yatırımlara ayırdı. Fransız işadamların gözü bu projelerde…
Gündemde, Fransız yapımı Rafael savaş uçaklarının ve sınır güvenliğini sağlayıcı radarların satışı var.
Ayrıca Fransa, bölgede ABD ve İngiltere ile yarışıyor. Suudi Arabistan ise, özellikle Washington'un tasallutundan kurtulmaya, yeni dünyalara açılmaya ve farklı stratejik ortaklıklar kurmaya çalışıyor.
Kral Abdullah'ın Hindistan ve Çin gezileri gibi, Chirac'ın Riyad gezisi de bu açılımın bir boyutu…
Fransa ile Suudi Arabistan arasındaki bir başka ortak nokta da Lübnan… Chirac'ın yakın dostu Refik el-Hariri'nin Suud ailesi ile de çok güçlü bağları vardı. Bu nedenle, Chirac'ın Riyad gezisinde silah satışından başka Lübnan konusunun da ele alındığı kesin… Nitekim Chirac, Şura Meclisi'ndeki konuşmasında Suriye'nin Lübnan üzerindeki etkisine değindi ve sorunların aşılması için uluslararası işbirliğinin gerekliliğini vurguladı.
Fransız cumhurbaşkanı, Suudi Arabistan'da gerçekleştirilen reformları övse ve iki ülkenin medeniyetler çatışmasını önlemek üzere işbirliği yapması gerektiğini söylese de, bu ziyaretin amacının bunlar olmadığını elbette herkes biliyor.
Bütün bunlar için Chirac'ın iş adamı ordusuyla gelmesine gerek yoktu.
Washington Kuzey Afrika'da Fransa'nın nüfuz alanlarına el atarken, Fransa da Ortadoğu'daki etkinliğini her alanda artırmaya çalışıyor.
Türkiye'de hâlâ Arap sermayesi düşmanlığı yapılırken, Jacques Chirac ülkesinin ve halkının çıkarları için kılıç kuşanıyor.
Ve Paris'te hiç kimse de çıkıp, "Laiklik tehlikede!" diye yargara koparmıyor.
[ Arşivle! ]
[ Yazdır! ]
[ Postala! ]
|